Sander Groot kijkt vooruit

Gebouwen gaan sneller bewegen dan ooit

We gaan niet of minder naar kantoor om te werken en shoppen meer dan ooit online. Kantoren en winkels worden minder gebruikt of staan zelfs leeg. Wat moeten we ermee? Stenen kunnen niet veranderen, maar ons gedrag en de functies van gebouwen wel. Sander Groot, directeur Vastgoedmanagement bij Sweco, aan het woord over de impact van de snel veranderende functies van winkel- en kantoorpanden.

Versnelling

“Bij winkels zie je verband tussen de beperkingen die we allen sinds maanden ervaren en ons online koopgedrag. Uit rapporten blijkt dat we rekening moeten houden met een leegstandstijging van 7% tot 20% en een verwachting dat 20% tot 40% van de non-foodwinkels op den duur gaan verdwijnen. We praten al een tijd over de nodige vernieuwing van de winkelmarkt om aantrekkelijk te blijven, echter doordat de urgentie ontbrak, bleef de actie vaak uit. De huidige situatie zorgt nu voor een versnelling.

“Stenen kunnen niet veranderen, ons gedrag en de functies van gebouwen wel.”

Bij kantoren zie ik een versnelling van bewustwording als het gaat om de werkplekinvulling en mobiliteit. Veel van ons werk, wat we normaliter op kantoor doen, kan ook thuis hebben we de afgelopen periode ervaren. Daarnaast hebben we gemerkt hoe belangrijk het is om te ontmoeten en in verbinding te zijn met collega’s, klanten en partners. Voor nu en als we weer geleidelijk meer naar kantoor mogen zal er, vanwege de afstand maatregel, nog een periode onevenredig veel ruimte nodig zijn om de medewerkers een werkplek te bieden. De ontwikkeling van het efficiënter en effectiever gebruik maken van de werkplek gaat naar mijn idee pas ruim na de coronacrisis echt effect krijgen op de kantorenmarkt. En zal daarna in rap tempo versnellen.”

Sander Groot

Directeur Vastgoedmanagement bij Sweco

Het omzetten van vastgoeddromen in realiteit daar gaat Sander voor. Duurzame exploitatie van commercieel vastgoed, (her)ontwikkelingslocaties, industrieel en cultureel erfgoed is zijn ding. Hij is een ervaren strategische en gepassioneerde vastgoedprofessional gedreven om het beste uit mensen en gebouwen te halen.

Volgende pagina


Delen mag!