Van gas uit de grond naar zon uit de lucht


Op 13 februari gebeurde er iets bijzonders in de gemeente Midden-Groningen, langs de A7, ter hoogte van afrit Hoogezand. De eerste paal van het grootste zonnepark in Nederland ging de grond in. Voor het einde van dit jaar, zal het park van zo’n 117 hectare, volledig in bedrijf zijn en maar liefst 32.000 huishoudens van duurzame stroom voorzien.

De eerste plannen voor een zonnepark op deze locatie zijn in 2016 gemaakt door PowerField. De vergunning voor het park was al rond. Astronergy / Chint Solar -onderdeel van de Chint Group- (Chint Solar) heeft de ambitie om grootschalige zonneparken te realiseren en was op zoek naar een locatie precies als deze. Begin 2017 was de deal rond om dit project over te nemen van PowerField. Voor Bernardo Silvestre, Business Development Manager bij Chint Solar, was dit het begin van een interessant avontuur. “Van meet af aan waren we ervan overtuigd dat we het project zouden kunnen realiseren. Het wordt het grootste zonnepark van Nederland -en één van de grootste van Europa-, maar ook het eerste Nederlandse zonnepark dat direct is aangesloten op het hoogspanningsnet van TenneT. Maar we realiseerden ons ook, dat we meerdere uitdagingen op ons pad zouden tegenkomen.”

BERNARDO SILVESTRE

Chint Solar

Zonne-energie rechtstreeks naar je huis

De vergunning voor het park was weliswaar afgegeven, maar de periode om bezwaar te maken liep nog. “We wisten dat er weerstand zou zijn bij sommige omwonenden, wat we ook goed begrijpen. Midden-Groningen -bestaande uit de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde- ligt middenin het gebied waar decennia lang aardgas is gewonnen. Sterker nog, dit gebeurde ook op de exacte plek van het zonnepark.” Vanaf het eerste begin heeft Chint Solar daarom de omwonenden betrokken in haar plannen. Bernardo: “Naast het feit dat sommigen nog dagelijks de gevolgen ondervinden van de gaswinning -beschadigde huizen door de aardbevingen-, willen ze ook dat het huidige landschap intact blijft. We hebben ze laten zien dat de impact op het landschap beperkt is. De zonnepanelen worden niet hoger dan 2 meter en rondom het park worden bomen gepland, net als bij onze andere zonneparken. We hebben met elkaar gewerkt aan een ontwerp om van de groene strook rondom het park een recreatiegebied te maken.”

Desondanks is toch een aantal omwonenden naar de rechter gestapt. Toen in eerste instantie de bezwaren werden afgewezen, zijn ze naar de Raad van State gegaan. Bernardo vervolgt: “We waren niet verrast dat zij in hoger beroep gingen. Dat is ook hun goed recht. Hoewel we vol vertrouwen waren over een positieve uitspraak van de Raad van State voor het project, tikte de tijd ondertussen wel door.” Er is in 2016 namelijk een subsidie toegekend, de SDE+ voor duurzame energie. Een voorwaarde is dat het project binnen 3 jaar wordt gerealiseerd. Inmiddels was het eind 2017, dus 1 jaar was al voorbij. “Ja, dat was best stressvol”, lacht Bernardo. “Om alles op tijd klaar te hebben, moesten we starten met het contracteren van andere partijen. We werkten onder grote tijdsdruk, met de -kleine- kans dat het hele project niet door zou kunnen gaan.” En om het nog ingewikkelder te maken: voor de betrokken partijen was het aansluiten van een zonnepark met het hoogspanningsnet iets totaal nieuws. “TenneT heeft al wel enkele windparken direct op het hoogspanningsnet aangesloten, maar met zonne-energie bleek dit anders te werken. Ze dachten goed met ons mee en vonden oplossingen voor de problemen die opkwamen tijdens de voorbereidingen. Pionieren gaat eenmaal samen met groeipijnen, nietwaar?”

JELLE HIEMSTRA

Sweco

De optimale route naar het net

Om de energie van het zonnepark naar het dichtstbijzijnde TenneT station in Kropswolde te krijgen, moet een afstand van 5,5 kilometer worden overbrugd. Na meerdere partijen te hebben benaderd, heeft Chint Solar aan Sweco gevraagd om de optimale route vast te leggen. In het voorjaar van 2017 sprak Bernardo voor het eerst met Jelle Hiemstra, Projectleider Contractmanagement bij Sweco. Jelle: “Voor het bekabelingstracé waren maar liefst 7 verschillende vergunningen nodig. En de tijd was krap, dus we zijn gelijk aan de slag gegaan met het onderzoeken van de verschillende opties. Het klinkt eenvoudig: 5,5 kilometer kabels. Maar de grond tussen het park en het station is verdeeld over veel verschillende eigenaren: de gemeente Midden-Groningen, de provincie Groningen en meer dan 20 private eigenaren. Ook kruist de route een snelweg, spoorlijnen en een kanaal. Dat maakt het complex.” Zowel Bernardo als Jelle zijn te spreken over de constructieve houding van de lokale overheden voor het verlenen van de benodigde vergunningen. Afstemming en overleg met alle verschillende partijen was intensief. Jelle: “We hebben verschillende opties uitgewerkt, waarbij we met zo min mogelijk eigenaren te maken zouden hebben. Maar dat kon ook weer betekenen dat de route langer en duurder werd.” Uiteindelijk is met alle partijen overeenstemming bereikt. Jelle: “We zijn blij met het resultaat, maar zagen ook ruimte voor verbetering in de aanpak. Samen met Chint Solar hebben we het proces geëvalueerd en wellicht komen er mogelijkheden om de samenwerking in de toekomst voort te zetten bij vergelijkbare parken.”

De definitieve route en de financiering voor de bekabeling hadden in september 2018 rond moeten zijn, om het project nog volgens planning te kunnen voltooien. Maar de uitspraak van de Raad van State liet nog steeds op zich wachten. Bernardo: “De einduitspraak was later dan wij hadden verwacht en gehoopt. Ondertussen stelden we alles in het werk om helemaal klaar te zijn voor de start van de bouw, zodat we het park nog steeds voor eind 2019 zouden kunnen opleveren.” Eind november 2018 was het zover en kwam de Raad van State met het verlossende antwoord. “We konden starten met de bouw!” zegt Bernardo. Van de termijn van 3 jaar was dus nog maar 1 jaar over. “Maar we gaan het halen, dankzij ieders goede voorbereiding. We verwachten klaar te zijn in oktober.” Dus eind dit jaar branden alle kerstlichtjes in Midden-Groningen op zonne-energie.

Deel dit artikel