VOORWOORD

Een gids die de energietransitie praktisch maakt


In 2050 moet de uitstoot van CO2 95% verminderd zijn ten opzichte van 1990. Dat betekent dat we moeten zoeken naar nieuwe manieren om een groeiende wereldbevolking van energie te voorzien. Maar als je rondkijkt in je eigen gemeente, is het vooral fossiele brandstof waar onze samenleving nu nog op draait. Logisch, want er hangt een flink prijskaartje aan de energietransitie. Actie ondernemen lijkt complex en de informatie is abstract. Je zou er echt eens in moeten duiken om feiten en fabels uit de knoop te halen. En dus schuif je het nu maar even voor je uit. Morgen weer een dag.

Maar morgen is nu, langer wachten kan niet en hoeft ook niet. De energietransitie is inderdaad complex, maar minder moeilijk dan je denkt. Je zou er alleen een goede gids voor moeten hebben. Niet alleen woorden die inspelen op je gevoel, maar ideeën waar je wat mee kunt. Die gids hebben wij voor je samengesteld, om de energietransitie concreet en behapbaar te maken. Een gids die afrekent met fabels en gebaseerd is op feiten en voorbeelden uit de praktijk.

Geen energietransitie is hetzelfde. Een one size fits all constructie bestaat niet. Energietransitie betekent vaak maatwerk, waarin veel te wikken en te wegen valt. En als je het eenmaal op een rijtje hebt, hoe ga je die keuzes dan betalen? De antwoorden kom je tegen in deze gids. Er zijn snelle energiewinsten te boeken, pak dat laaghangende fruit! Ook lees je op welke manier je (grootschalige) energietransitie kunt financieren, zonder diep in de eigen buidel te tasten. Maar zonder draagvlak geen succesvolle transitie. Hoe zorg je voor positief gestemde burgers en betrokkenen? In Leeuwarden is dat goed gelukt.

Als ik door deze gids blader stemt de energietransitie mij positief. Bedrijven en gemeentes zijn volop actie aan het ondernemen, willen graag werk maken van de energietransitie. En ik ben blij dat ook wij onze kennis en expertise daarbij in kunnen zetten. Toch valt er nog veel te winnen, want van de 28 Europese landen staan wij nu op nummer 27 als het gaat om het gebruik van duurzame energiebronnen. In Scandinavië doen ze dat een stuk beter en daar kunnen wij van leren. Fijn dat zij hun kennis en inzichten met ons delen.

Na het lezen van deze gids weet je dat de energietransitie je veel kan opleveren. Ja, ook in geld. Onder de streep betekent het eerder verdienen dan betalen. Naast het voordeel voor de portemonnee, bewijs je ook de generaties na ons een grote dienst. Als je daar nog aan twijfelt, lees dan het verhaal van filosoof Ruud Veltenaar. Hopelijk voel je de urgentie die ikzelf voelde tijdens zijn college ook. Bijna begin je je af te vragen of het nog wel goed komt met onze planeet. Ja, maar we moeten wel met z’n allen gaan omdenken. Hij komt met concrete acties die je morgen al kunt toepassen. Hoe klein en simpel ze soms ook lijken, ze dragen meer bij aan een betere wereld dan je denkt.

Wil je reageren op de artikelen in deze of wil je weten of Sweco ook voor jouw organisatie een gids kan zijn? Neem vooral contact met me op, we praten graag verder met je.

Marianne Vermijs

Divisiedirecteur Water en Energie