VOORWOORD

Samen sleutelen aan mobiliteit


Er zijn maar weinig onderwerpen zo veelbesproken als onze mobiliteit. De wereld van mobiliteit staat letterlijk en figuurlijk nooit stil. Nooit stil? En die files dan, en die steden waar geen doorkomen aan is, denk je wellicht. Daar ligt onze uitdaging. Achteroverleunen is er niet bij als het op onze mobiliteit aankomt.

We moeten blijven werken aan een toekomstbestendig mobiliteitsnetwerk. Blijven zorgen dat we op een soepele en veilige manier kunnen reizen. Snelle technologische ontwikkelingen zijn de wind in onze rug. Big data maakt het mogelijk om ons mobiliteitsnetwerk efficiënter, veiliger en schoner te maken. Met als bijkomend effect dat onze omgeving leefbaarder wordt.

Deze editie van ons magazine staat compleet in het teken van mobiliteit. Zoals je van ons gewend bent, bieden wij daarbij graag praktische oplossingen. We zetten er een aantal voor je op een rij, die nu al in de praktijk worden gebracht.

Bij Sweco werken we aan de toekomst. Hoe houd je een stad of gemeente bereikbaar? Onze specialisten onderzochten de bereikbaarheid van de 15 grootste steden van Nederland per fiets, auto en openbaar vervoer. Met deze onderzoeksresultaten kunnen steden met meer succes de bereikbaarheid en duurzaamheid verbeteren. Zal de auto op termijn uit de stad verdwijnen? Daarover discussiëren stadsfilosoof Kees Jansen en expert Slimme en duurzame mobiliteit Martijn Elting in een video. Eén ding weten we zeker: de elektrische auto wint terrein. De oplossing voor het opladen zonder een wildgroei aan laadpalen ligt al klaar. Je leest ‘m in dit magazine.

Technologie betekent veel, maar nog niet alles. Wij reizigers moeten al die technologische vernieuwingen natuurlijk wel omarmen en bereid zijn ons gedrag te veranderen. Uiteindelijk zijn het mensen die van A naar B reizen. Of dat nu op de (elektrische) fiets, in de trein, bus, tram of auto is. Als we op z’n minst maar goed en snel geïnformeerd worden en zeker weten dat we kiezen voor de snelste optie. En die eventuele file… die nemen we dan op de koop toe.

Dit magazine geeft inspiratie en praktische handvatten bij mobiliteitvraagstukken die bij velen van ons spelen. Wil je weten wat Sweco voor jou kan betekenen op dit gebied? Stuur mij dan gerust een mail.

Rob Althuisius

Afdelingshoofd Mobiliteit

Deel dit artikel