Tim en Johanna kijken vooruit

De openbare ruimte als speeltuin

Groepjes die sporten, een lunchwandeling maken of mensen die de fiets pakken. Iedereen is steeds meer buiten. Natuurlijk komt dit ook door de pandemie en de sluiting van vele plekken. Eens te meer is er een groot besef van de bewegingsruimte die we als mensen hebben. En is buiten onze speeltuin geworden. Een oneindige zee van ruimte en mogelijkheden.

Tijd om met twee voorvechters van buiten en ruimte, dit fenomeen onder de loep te nemen. Teammanager Gebiedsadvies Tim Verver kijkt naar de veranderingen in de openbare ruimte die hij ziet en klanten over adviseert. Vitaliteitsexpert Johanna van Berge ziet in haar werk veel raakvlakken tussen verantwoord werkgeverschap en buiten zijn.

In beweging voor altijd

Het plotselinge succes van buiten zijn is door de pandemie snel verklaard. En een stad die uitnodigt om meer te bewegen is een logisch gevolg. Is dit omdat we het afgelopen jaar niet met zijn allen naar de sportschool konden, of blijven we verslingerd aan het buiten zijn? Tim ziet het niet als een trend, maar iets wat niet meer weg te denken is. “We hebben te maken met een enorme uitdaging. Overal is een tekort aan ruimte. Je moet écht op zoek naar díe plekken waar je makkelijk kunt bewegen. Waar je de ruimte voelt. Daarom is dit een blijvend principe voor nieuwe plannen en ontwerpen. Bewegingsvrijheid, ruimte en gezondheid. Met één parkje kleur je dit niet in. En dus zullen we in de toekomst minder naar een specifieke plek kijken voor één functie, maar dit integraal inkleuren.”

Tim:

“Als je een stad ontwerpt die uitnodigt om naar buiten te gaan, vertaalt zich dat ook door naar meer gezonde inwoners.”

Gezonde stad = gezonde inwoners

Tim vervolgt: “Waar beweging vroeger een los element was binnen een projectplan, verwacht ik dat we steeds vaker vanuit meerdere invalshoeken naar dit thema zullen kijken. Want als je een stad ontwerpt die uitnodigt om naar buiten te gaan, vertaalt zich dat ook door naar meer gezonde inwoners. En het kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan verbinding en ontmoeting tussen mensen. Als sociale levensader van een stad. Deze koppeling tussen het fysieke en sociale domein zien we steeds meer. Daar zul je ruimtelijke ingrepen voor nodig hebben, maar ook programmatische. Denk aan het park met de outdoor fitness toestellen, maar ook het wijksportprogramma dat daar afspreekt. Of de pluktuin waar het schooltuinenproject start en een plaatselijke cateraar haar kruiden vandaan haalt. Hier heb je het over tastbaar invulling geven aan de openbare ruimte, die van sociale betekenis zijn.”

De omgeving wordt alleen maar belangrijker

Een stad die je uitnodigt om naar buiten te gaan. Om te bewegen. Hier heb je niet alleen zelf baat bij, maar ook als werkgever. Het voorkomen van ziekteverzuim en vitaliteit zijn veelgehoorde begrippen op HR-afdelingen. Zeker nu. Genoeg beweging bevordert de vitaliteit van werknemers en gaat ziekteverzuim tegen. En jouw directe leefomgeving is van invloed op hoe makkelijk jij de loungebank afkomt. Juist met de term ‘hybride werken’, dat je steeds meer hoort, verwacht ook Johanna dat een beweegvriendelijke omgeving steeds belangrijker wordt. “We verwachten ook ná de coronacrisis meer thuis te werken. Dat heeft veel gevolgen voor de vitaliteit van medewerkers. Het praatje bij het koffiezetapparaat of even naar die collega lopen om te overleggen, dat doe je nu minder. Omdat we nu meer thuiszitten, waarderen we onze directe omgeving steeds meer. Deze wordt steeds belangrijker. En juist dan is het belangrijk om daar als werkgever op in te spelen. Dat doen we op veel verschillende manieren. Van trainingen in eigen tuin tot koffie en wandeldates buiten met collega’s die in dezelfde omgeving wonen. Uiteindelijk gaat het om vitaliteit. Je goed voelen.”

Johanna:

“Het wordt voor ons als werkgever steeds belangrijker om in te spelen op ieders directe omgeving.”

Kleine aanpassingen zorgen voor verschil

De fysieke inrichting moet je dus uitnodigen om te bewegen, maar dat betekent nog niet dat iedereen daar automatisch gebruik van maakt. Tim: “Klopt, daarom zie je ook steeds meer het fenomeen ‘nudging’. Dit is een motivatietechniek om mensen aan het bewegen te krijgen. Een mooi voorbeeld is de 4 mijl van Groningen. Dat is een bekende hardloopwedstrijd. De route van deze wedstrijd staat nu ook op verschillende plekken in de stad aangegeven. Je ziet dus de start, finish en tussentijds waar je loopt. Hierdoor zijn wandelaars en hardlopers sneller geneigd een rondje te lopen, en deze dan ook af te maken. Heb je toch weer 4 mijl gelopen. Een hele simpele aanpassing, maar het werkt echt!”

Ook Johanna ziet hier nog mooie kansen in voor Sweco zelf. “Bij Sweco hebben we het programma bewegen@sweco om samen te sporten en te bewegen. Dit vinden we belangrijk en ook goed bij ons bedrijf passen. Zo’n 250 tot 300 collega’s doen mee aan bijvoorbeeld yoga, bootcamp of circuittraining. En met Steptember kregen we 118 collega’s op de been… en dat gáf een energie….geweldig! Wie weet halen we met ‘nudging’ ook wel een drempel weg, zodat nog meer collega’s aan onze activiteiten deelnemen.”

Voorbeelden uit de praktijk

Van binnen naar buiten: kennislab BIOR Noord deelt

Shared speed heeft de toekomst

Johanna van Berge

Adviseur Vitaliteit en Duurzame Inzetbaarheid

Johanna is Adviseur Vitaliteit en Duurzame Inzetbaarheid en een échte autoriteit op dat gebied. Met ruim 20 jaar HR-werkervaring kan dat ook bijna niet anders. Ze houdt zich onder andere bezig met het programma bewegen@sweco en zorgt ervoor dat al haar collega’s voldoende in beweging komen. Elke vrijdagochtend tref je Johanna online in de Sweco yogaklas.

Tim Verver

Teammanager Gebiedsadvies

Tim Verver is Teammanager Gebiedsadvies in Groningen en ook een ‘rot in het vak’. Na zijn studie Sociale Geografie werkt hij al ruim 20 jaar voor Sweco en zorgt hij al jaren voor een betere én gezondere leefomgeving in het Noorden van het land. Tim heeft onder meer aan de wieg gestaan van het Kennislab BIOR Noord. Met zijn kinderen fietst Tim bijna dagelijks naar de tennisbaan om een balletje te slaan.


Delen mag!